dolanmaca, belgelemece, ifşa etmece!

bıdı bıdı bıdı....

17 Ocak 2010 Pazar

toplandık..

yarın sunumda kullanacağım bir projeyi buraya da kaydetmek istedim.. yine www.mekanar.com sitesi sağolsun..
sorunların en büyüğü konut, şu anda ne durumda diye bir soru takılıyorsa aklınıza bu yarışma projesi iyi bir cevap vermiş gibi duruyor..

Massed House (Toplama Konut) Evolo Architecture – New York: House for the 21st Century Uluslararası Proje Yarışması




"Günümüzde kentin evin yerini aldığını ve artık evin var olmadığını söylememize rağmen ironik bir şekilde halen “ev”den bahsediyoruz. Peki evden geriye ne kalmıştır? Modern yaşamın döngüsü içinde birey kendisini nasıl yeniden üretebilmekte, var oluşunu sürdürebilmektir? Kısacası kendisini bu karmaşa içinde ontolojik anlamıyla nasıl evinde hissedebilmektedir?

Çevremiz, konut da dahil olmak üzere, seri olarak üretilmiş nesneler ile sarılı. Satın alınan, kullanılan her nesne kim tarafından, nasıl ve nerede kullanılacağı bilinmeden üretilmektedir. Kullanım öznesinden yoksun olan nesne aynı, çok ve standart olarak üretilmekte ve tüketime sunulmaktadır. Burada devreye en temel psikolojik insan ihtiyaçlarından biri olan anlam yaratma mekanizması girmektedir. Özne, seri olarak üretilmiş nesneler dünyasından konutunu, arabasını, koltuğunu, televizyonunu, ayakkabısını, diz üstü bilgisayarını, içeceğini vb. her nesneyi öngörülemeyecek bir şekilde seçip, kişisel anlam dünyasının mekanını yaratıyor; kendisini evinde hissedebilmek adına."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder